Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Een huis of appartement is vaak eigendom van meerdere personen. Als er een einde komt aan de relatie van de eigenaars, wordt de woning in vele gevallen verkocht of overgenomen door één van beide partners. In beide gevallen is een bezoek aan de notaris altijd de eerste stap om de nodige afspraken te maken en vast te leggen voor verkoop.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Het maakt eigenlijk niet uit of je nu al gescheiden bent of nog in een echtscheidingsprocedure zit. Je kan zowel voor, tijdens als na de scheiding je huis of appartement te koop zetten. Het is wel belangrijk dat je dit in overleg met je ex-partner doet aangezien jullie akkoord moeten zijn over de vraagprijs en beiden toestemming moeten geven voor verkoop in elk scenario.

Er zijn eigenlijk geen speciale regels als u uw woning na of tijdens een echtscheidingsprocedure wilt verkopen. De twee (ex-)echtgenoten moeten het eens worden over een prijs, en beiden moeten akkoord gaan met de verkoop. Dat is de essentie.

Als er overeenstemming is bereikt, legt de notaris dit vast in een regelingsakte, die de basis vormt voor het echtscheidingsvonnis. De definitieve akte regelt de echtscheiding en verdeling van de woning. Uit elkaar zonder dat je getrouwd was? U bent dan vrij om de vraagprijs en eventuele uitkoopsom overeen te komen. Alles moet achteraf worden vastgelegd in een notariële akte door een notaris.

Na de verkoop van de eigendom zal de verkoopopbrengst verdeeld worden onder de beide partners. De resterende hypothecaire lening en eigen inbreng wordt hier uiteraard nog in verrekend.

Scheiden zonder te verkopen

Er kunnen natuurlijk heel wat redenen zijn dat je een eigendom niet wil verkopen. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die je in hun vertrouwde thuis wil laten wonen of er is een handelszaak die zich mee in de woning bevindt, enz. Je kan dan kiezen om toch gezamenlijk eigenaar te blijven van de betreffende eigendom (voor een bepaalde periode). Beide partijen moeten dan wel akkoord gaan met de duurtijd van deze afspraak. De overeengekomen voorwaarden worden opnieuw opgenomen in een akte door de notaris. Deze akte maakt deel uit van de scheidingsakte.

Overname van de woning door één partner

Als één van de partners de woning zelf wil overnemen bij een scheiding kan die zich ‘inkopen’. De ene partner kan zijn aandeel van de woning afstaan voor een overeengekomen prijs. Dit kost ook minder qua administratie dan een normale verkoop. Er wordt 1% verdeeltaks gerekend op de gehele waarde van de woning aan de overnemende partner. Ben je niet wettelijk samenwonend of getrouwd? Dan betaal je 2,5% verdeeltaks.

De prijs die de overnemende partij dient te betalen wordt berekend op de vastgelegde waarde van de eigendom, verrekend met de openstaande schuld en eigen inbreng. De huidige waarde van de woning telt hier dus en niet de aanschafwaarde!

Doordat je als overnemende partner de resterende lening helemaal zal moeten overnemen wordt door de bank een herfinanciering van de lening gedaan. Deze zal onderzoeken indien je wel kapitaalkrachtig genoeg bent voor de overname en verdere betaling van het krediet. Na akkoord van de bank voor de herfinanciering en de officiële echtscheiding overgedragen is aan de burgerlijke stand wordt de andere partner uit het woonkrediet geschrapt.

Uw woning snel en discreet verkopen bij een scheiding?

Wij kopen zelf uw woning: snel, discreet & zonder extra kosten.
Vraag steeds een vrijblijvende, gratis waardebepaling van je woning .

Vorige
Vorige

Zelf verkopen? Tip: Investeer in fotografie

Volgende
Volgende

Asbest attest verplicht bij verkoop vanaf 23 november.